* SIHIR atau SANTAU dapat dihalang dengan MENGAMALKAN GARAM mengikut cara NABI S.A.W.
~ Sebelum makan Nabi s.a.w. letak secalit garam di lidah untuk elak santau dan tapis makanan yang akan dimakan.
~ Sampai di tempat baru, Nabi s.a.w. ambil garam dulu untuk sesuaikan hormon terlebih di tempat baru.
~ Untuk ubat penyakit rohani, air perlu di campur garam terutama sihir dan santau. kenapa ye?
Allah dah cipta garam untuk penarik toksid/ asid/ racun dalam darah atau tubuh dan juga penarik unsur-unsur negatif.
~ Pengamal-pengamal perubatan Islam untuk bersih rumah atau pagar rumah perlu tabur garam disekeliling rumah.
~ Garam juga unsur yang boleh balance balik sistem tubuh kita.
~ Garam boleh jadi rosak apabila dimasak atau bertindakbalas dengan suhu yang tinggi/panas, maksudnya kalau nak masak. Guna garam bukit dan jangan bubuh garam masa makanan menggelegak atas dapur. Tutup api dan biar suhu turun dulu, baru letak GARAM.
~ Kita panggil bubuh garam atas darat macam orang-orang Arab buat. Bubuh garam masa nak makan. Sebab? Garam ada SODIUM dan POTASSIUM.. Tubuh perlu potassium lebih. Kalau panas garam hanya tinggal sodium, Potassium rosak dalam suhu panas. Sebab tu kena darah tinggi.
~ Selok-eloknya di tempat makan sentiasa ada mangkuk kecil garam dan sunnah Rasulullah s.a.w. mencalit secubit garam menggunakan jari kelingking kanan dan diletakkan ke lidah bahagian depan. Ianya akan mengaktifkan kelenjar enzim penghadaman.
Khasiat Garam dalam Perubatan Islam ada beberapa PETUA penggunaannya.
~ Merendam kerang supaya hilang tahinya. Dalam kaedah perubatan Islam sesuatu perkara yang buruk diubat dengan asalnya. Kerang berasal dari laut dan garam digunakan untuk meneutralkan keburukannya (tahi).
~ Mengurang tahap kemasinan ikan masin. Ikan kering yang terlalu masin boleh dikurangkan kadar kemasinannya dengan merendam dalam air garam juga.
~ Mengubat gout. Gout disebabkan pemakanan makanan laut yang berlebihan. Orang yang tinggal berhampiran pantai boleh menanam badan dalam pasir laut. Bagi mereka yang tinggal di bandar, garam KASAR digoreng dan didemahkan di tempat sakit ketika Garam masih Panas.
~ Merawat cirit birit. Minum air yang dicampur sedikit garam.
~ Merawat mabuk perjalanan. Untuk merawat mabuk perjalanan, garam dicampur madu dengan air lalu diminum sebelum memulakan perjalanan.
~ Garam diguna untuk merawat kegatalan. Air yang dicampur garam disapukan pada kulit yang gatal.
~ Menambah IMUNITI badan akibat perubahan hawa/angin. Hal ini berlaku di sesetengah tempat di negeri Arab. misalnya pelajar Malaysia yang berkunjung ke Arab akan mengalami alahan terhadap hawa/angin tempat baru. Air garam diminum sebagai ubatnya.... masyaAllah.
~ Menghilangkan penat kerana kerja berat. Amalan orang-orang melayu tradisional yang bertani, bersawah atau bertukang ialah meminum air sejuk yang dicampur garam.
Perhatikan air 100 plus atau air isotonic sekarang ini di pasaran kesemuanya bergaram...! Betulkan?...
subhanAllah.
~ Mengelak sihir/gangguan Jin bagi mereka yang bermalam di hutan. Garam adalah sumpahan jin. Garam yang dibaca padanya dengan * Al Fatihah (sekali) dan ayat al-Kursi (ayat 255 surah al-Baqarah-7 kali) ditabur di sekeliling khemah.
~ Mengelak gangguan syaitan/jin kepada bayi. Ada ketikanya bayi kerap menangis waktu malam. Untuk mengatasi masalah ini, Garam dicampur dengan bawang merah, bawang putih dan lada hitam. Campuran itu diletak dalam gelas/cawan/bekas yang terbuka. Bekas itu diletakkan di bahagian kepala bayi.
~ Mengubat orang yang diganggu jin. Bagi orang dewasa yang dikhianati (disihir), cara mengubatnya ialah dengan meletakkan garam yang dibaca al-Fatihah di perdu lidah. Perdu lidah ialah bahagian bawah lidah yang apabila yang diangkat akan nampak urat hijau lidah. Dan buat Mandian air bercampur garam yang di Rukyah (doa)...AllahuAkbar.
Nabi s.a.w. bersabda:
"Sebaik-baik Lauk adalah Garam" (Al-baihaqi)
Garam bukanlah penyebab penyakit, malah ubat yang paling mujarab sekiranya diambil dengan cara yang betul....!
Garam tidak boleh dimasak....!
Kesilapan kita (kebanyakan orang-orang melayu) ialah kita memasak garam iaitu memasukkan garam ke dalam masakan ketika masakan sedang mendidih/panas.
Ini menyebabkan garam menjadi racun/Toksik.
Garam, bahasa saintifiknya adalah sodium.
Jika garam dimasak dengan cara tak betul (seperti diatas) ia akan menyebabkannya berasid dan membahayakan kesihatan serta mengundang pelbagai penyakit.
Cara yang betul penggunaan garam:
Kaedah Pertama:
~ Masakkan makanan yang ingin dimasak sehingga selesai.
Contohnya : Kari ikan...
-Akhir sekali/ waktu baru masukkan garam dalam masakan tadi serta gaulkan apabila ianya beransur suam.
@ Kacau air garam dan tuangkan ke dalam kuah.
Kaedah Kedua:
~ Masak makanan tanpa masukkan garam.
Semasa makan, sediakan semangkuk garam di sebelah dan taburkan di atas makanan yang ingin dimakan mengikut tahap selera maisng-masing.
"Antara amalan yang diamalkan oleh para SALAFUSOLEH ialah dengan mengambil garam sebelum jamah makanan "
Ia bertindak sebagai pembuka selera dan juga sebagai mineral bagi badan.
Garam ialah mineral!!
- Antara kelebihannya ialah:
* mengubati LEBIH dari 70 penyakit serta seseorang itu tidak akan mati dalam keadaan mengejut.
Mengamil Berkat penuh keberkatan.
Amal Sunah.
WallahuA'lam.....