Lumrah alam yang tidak bisa dapat bisa dihalang..
Bila tiba masanya..
Tika lanjutnya usia..
Pastikan ada garis-garis halus di wajah
Menandakan usia makin meningkat seirng dengan
proses penuaan secara semula jadi kerana
berlakunya pengurangan metabolisme sel pada kulit
Semakin usia meningkat, sel kulit lebih banyak membebaskan radikal dan sistem
pertahanan juga semakin berkurangan.
Hasilnya kulit akan kekurangan kolagen dan fibres elastin.
Timbul garis halus....berkedut... hilang keanjalan kulit
Itu sudah pasti...
Namun tahukah kita?
pemilihan makanan yang betul mungkin dapat melambatkan
proses ini dan sekaligus membantu
menegangkan
kulit wajah
*
*
*
*
*
*
*
Apakah makanan untuk tegangkan kulit?
*
*
*
*
*
*
*
BUAH KIWI
Kaya dengan vitamin C yang dapat mempercepatkan penyembuhan
luka dan mencegah parut.
Kiwi dapat meningkatkan kolagen kulit agar tampak lebih muda.
IKAN
Sardin, Mackerel dan Salmon merupakan ikan yang kaya zat omega 3.
Ia menjaga kehalusan dan kelembapan kulit.
TOMATO
Mengandungi vitamin A & likopen yang merupakan antioksidan.
Likopen membantu mengurangkan kerosakan kulit
akibat sinaran matahari sehingga 48%
Secara tidak langsung
ia dapat mencegah kedutan.
Minyak Zaitun.
Ia kaya dengan vitamin E dan anti oksidan.
Ia dapat mencegah kekeringan dan kerosakan kulit sekaligus
membuat kulit lebih awet muda.
TELUR
Kandungan proteinnya dapat menjaga kesihatan kulit dengan mengekalkan kolagen.
Kandungan biotinnya berguna bagi menjaga kesihatan
kalenjar ' sebaceous' yang memelihara kekenyalan
dan kelembapan kulit.
SAYURAN HIJAU
Sayuran yang terbaik untuk tegangkan kulit adalah bayam.
Bayam membantu menjaga keremajaan kulit.
Kandungan klorofil melindungi sel-sel kulit daripada
bakteria dan radikel bebas.
ANGGUR
Bersifat anti oksidan
Ia dapat membantu melindungi jantung dan sistem sel tubuh.
sehingga anda kelihatan awet muda.
~Petikan dari artikel Harmoni.
Namun ....
satu lagi tip paling mudah
*
*
*
*
*
*
*
~sumber cetusan minda~